Lezing over autisme bij meisjes

Het Steunpunt Autisme Twente e.o. organiseert

Autisme bij meisjes, hoe zit dat?

Een lezing met gastspreker Nynke Zuurmond

De lezing
Autisme lijkt minder vaak voor te komen bij meisjes dan bij jongens. Lijkt … want het wordt waarschijnlijk minder vaak bij hen herkend. Dat komt omdat meisjes met autisme vaak ander gedrag vertonen dan jongens met autisme.

Zien, lezen, luisteren en interpreteren: kinderen met autisme verwerken de constante stroom informatie die op hen afkomt, nét even op een andere manier.

Tijdens deze avond wordt er een inkijkje gegeven in het leven van iemand met autisme, vanuit praktijkvoorbeelden word je meegenomen in het levensverhaal van ervaringsdeskundige Nynke Zuurmond.
Vanuit haar ervaringen legt ze een link naar de invloed van autisme bij meisjes
en biedt ze inzicht in hoe autisme bij meisjes werkt. Ze legt uit hoe dat er uit ziet, waar die meisjes tegenaan lopen, hoe je bij deze meisjes kunt aansluiten, wat de impact van overprikkeling is die deze meisjes ervaren en wordt er aangegeven hoe je binnen communicatie aanpassingen kunt doen die écht werken.

Aan het einde van deze lezing ben je je meer bewust wat het effect van autisme is bij meisjes, waardoor je nog beter bij hen kunt aansluiten. Er is deze avond ruimte voor het stellen van vragen.

Wie is Nynke Zuurmond?
Nynke Zuurmond is getrouwd en moeder van 2 jongens.
De diagnose ‘autisme’ heeft ze pas een kleine drie jaar. Hoe dat kan? Tijdens haar schooltijd was er simpelweg te weinig aandacht voor haar situatie. Onderzoek hiernaar is laat op gang gekomen, omdat meisjes en vrouwen het beter kunnen camoufleren, meer proberen ‘normaal’ te zijn en erbij willen horen. Pas sinds een jaar of acht is er meer duidelijkheid over autisme bij meisjes en vrouwen. Voor Nynke geldt dat ze heel veel observeert, goed luistert naar wat mensen zeggen en gedrag probeert te kopiëren. Dit kost haar echter veel energie en ze zit er nog geregeld naast.

In haar eigen onderwijsperiode vond ze school heel lastig. Ze begreep haar medeleerlingen en de docenten vaak niet, nam veel letterlijk en raakte in paniek als er zaken veranderden. Als tafels anders stonden of er waren nieuwe dingen in de klas opgehangen, had dat bij haar enorme impact, net als de onduidelijkheid over roosters, klassen en verschillende docenten. Elk uur nieuwe prikkels, een wisselende plek in de klas, andere geluiden en geuren.

Ze ziet het als haar missie om anderen inzicht te geven in hoe iemand met autisme de wereld om zich heen ervaart. Er bestaat theorie genoeg, maar in de praktijk valt er nog zóveel te leren. Bovendien wordt er vaak óver mensen met autisme gepraat in plaats van mét. Nynke vindt: “Praat gewoon met mij. Samen kunnen wij zorgen voor een autisme vriendelijkere wereld”.

Datum:                19 juni 2018

Zaal open:           19.00 uur  (koffie en thee)

Start lezing:         19.30 uur

Einde lezing:        21.30 uur

Locatie:                Berflo Hengelo

Apolloplein 1, 7552 VG Hengelo

Navigatie: Kuipersdijk afslag Artemisstraat en dan rechtsaf Hermesstraat (parkeren voorbij de Nettorama)

Kosten:                € 6,00 p/p  (de factuur wordt verzonden na de lezing)

Vul het
online formulier in, dit kan tot uiterlijk 14 juni 2018.
Er zijn 144 plaatsen beschikbaar, deelname is op basis van volgorde van aanmelding.