GGD: Week van de Teek

Redactie Los HoesGeen categorie

Van 19 t/m 23 april is het de Week van de Teek. Het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. Kijk op https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme voor informatie en voorlichtingsmateriaal.

Bescherm je tegen teken!

Met mooi weer gaan we meer naar buiten. Wist je dat 30% van de tekenbeten binnen de bebouwde kom wordt opgelopen? Nu het warmer wordt zijn de teken actiever.

Teken leven laag bij de grond. Ze zitten in struiken, tussen afgevallen bladeren in hoog gras. Van een tekenbeet kun je ziek worden. Probeer daarom een tekenbeet te voorkomen! Kijk op https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme voor meer informatie.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Blijf zo veel mogelijk op de paden als je gaat wandelen. Pas op met spelen in de bosjes of hoog gras. Je kunt je beschermen door dichte schoenen en een lange broek te dragen. Controleer het lichaam en de kleren van je kinderen en jezelf regelmatig op teken. Bij kleine kinderen zitten teken vaak achter de oren of in de nek.

Download de app

Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans wordt dat hij je ziek maakt. Download de ‘Tekenbeet’ app van het RIVM voor informatie over bijvoorbeeld hoe je een teek succesvol verwijderd. Ook vind je in de app de Tekenradar die laat zien waar en wanneer de teken in Nederland actief zijn en vind je er informatie over de ziekte van Lyme. Download de gratis app via de AppStore of via GooglePlay.